Az őszi és téli hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek. Sokunkban felmerül a kérdés, vajon hogyan készítsük fel immunrendszerünket a télre, hogyan őrizzük meg egészségünket, nyári vitalitásunkat? A válasz egyszerű, és nem is kell messzire mennünk: bogyós gyümölcseink segítségével. Az alábbi bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztásával számottevő élettanilag fontos vitaminra, ásványi anyagra és antioxidánsra tehetünk szert.
Ribizli: Ahogy valamennyi bogyós gyümölcs, úgy a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz. Emellett jelentős mennyiségű B1, B2, B6, valamint E-vitamin van benne. Minőségi flavonoid és béta-karotin forrás. A benne található antioxidánsok miatt a rákmegelőző gyümölcsök között szerepel.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és kiemelkedő mértékben a kálium.
Naspolya: A naspolya különösen gazdag vitaminokban, még az almánál is több C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül pedig magas a szénhidrát és a pektin tartalma is. A naspolyában találhatunk még vasat, kalciumot és cserzőanyagot is.
Fekete szeder: A szeder gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, található benne kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink. Dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is hasonlít a málnához, ám növényi rost- és pektintartalma nagyobb.
Josta: Feketeribizli és a köszméte keresztezéséből jött létre. Szinte mindent "tud", amit a köszméte és a fekete ribizli együttesen: különösen sok C, B1 és B2 vitamint tartalmaz. Savai jótékony hatásúak az emésztésre, antioxidánsai erősítik az immunrendszert.
Fekete málna: Fekete színét a rendkívül magas antocián tartalmának köszönheti, ami egy nagyon erős antioxidáns. Az egyik legkiválóbb C-vitamin forrás, emellett erős baktériumölő hatással is rendelkezik.
Szedermálna: Csakúgy, mint minden más bogyóféle, a szedermálna is gazdag színvilágú. Nagy mennyiségű antocianint tartalmaz. Ez antioxidánsként hat, mivel semlegesíti a káros szabadgyököket a szervezetben. A bogyókból származó antioxidánsok nagyon jól védenek az olyan problémák ellen, mint a szívbetegségek és a rák. A bogyók tele vannak tápanyagokkal, főleg C-vitaminnal, K-vitaminnal, folsavval és mangánnal.
Őszi málna: A málna sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1- és B2-vitamint is tartalmaz.
Rendkívül gazdag színanyagokban,flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert. Az ásványi anyagok közül a kálcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő.