Ötletes

Hogyan válasszunk fenyőfát karácsonyra?

Minden évben felmerül bennünk a kérdés, hogy mely fenyőtípust válasszuk. Vágott fenyőre vagy talán földlabdás fenyőre essen a választásunk, mely a karácsony után is tovább élhet? Ha vágott fenyő, akkor milyen fajtát érdemes hazavinnünk, mely karácsony után is tartja leveleit? Íme néhány tanács, mellyel megkönnyíthetjük választását.

Karácsonyfa

Amit a vágott fenyőkről érdemes tudni

Fajtától függően minden fenyő másként hullajtja leveleit. Egyes fajták tartósabbak mint mások, ezért érdemes végiggondolni, hogy mely típus díszítse otthonunkat.
Ám ha a kiszemelt fa megvásárlását követően a vágott fenyőknél betartunk pár praktikát, elérhetjük, hogy minél tovább megmaradjon fenyőfánk.
Mielőtt bevinnénk házunkba, öblítsük le hideg vízzel, hagyjuk lecsepegni és pár napig tartsuk hűvös helyen. Ezt követően folyamatosan szoktassuk a meleghez, ne vigyük egyből a fűtött helységbe. Ügyeljünk, hogy a fenyő kiválasztott helye minél távolabb essen a fűtőtesttől.

Ha kiválasztottuk a számunkra legszebb fenyőt, fordítsunk elég időt a meleghez való szoktatáshoz, hogy növényünk kellően tudjon alkalmazkodni a hőmérséklet-ingadozáshoz.

Fenyőfa fajták és tulajdonságaik

Kaukázusi jegenyefenyő (Nordmann-fenyő)

Jegenyefenyő

Jól döntünk, ha ezt a típust választjuk karácsonyfának, mert vágott fenyőként a tartósság jellemzi. Alakja széles kúp forma, ágai enyhén felfelé ívelnek, levelei fénylő sötétzöldek, a fonákján jól láthatóan két ezüst csíkkal. Feltűnően dús, egészséges, tűleveleit nem hullajtja, nem szúrósak, ezáltal könnyű díszíteni. Leveleit megdörzsölve kellemes narancsos illattal rendelkezik. Növekedése kezdetben igen lassú, ezzel is magyarázható, hogy árban magasabb más fenyőtől.

Ha a földlabdás változat mellett döntünk, tudnunk kell róla, hogy a napos helyet, nedvesebb, jó vízgazdálkodású talajokat szereti.

 

Ezüstfenyő

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő az örökzöld fenyők között az egyik legszebb faj. Karácsonyfaként főként az ezüstös színe miatt kedvelik, illetve ez a típus is lassabban hullajtja leveleit, mint a lucfenyő. Figyeljünk arra, hogy huzamosabb ideig nem tűri a meleget. Lassú növekedés jellemző az ezüstfenyőre, ezáltal az ágai is sokkal sűrűbbek, mint más örökzöld fenyőé. Szabályos kúp alakjával, ágai rendezett elhelyezkedésével szép karácsonyfája lesz otthonunknak. Arra azonban vigyázzunk, hogy a levelei nagyon szúrósak.

Ha a földlabdás változat mellett döntünk, ügyeljünk, hogy nagy helyigénye lesz a fenyőnek, elegendő térre van szüksége a fejlődéshez. Fényigényes növény, akkor fejlődik a legszebben, ha minden oldalról éri a napsütés. Talajban nem válogat, de meghálálja, ha ritkán kap tápoldatot vagy trágyát. Beültetés után rendszeres öntözést igényel.

 

 

Fekete fenyő:

Feketefenyő

Szabálytalan, ernyőszerűen kiszélesedő koronájú fa, nevét onnan kapta, hogy levelei szokatlanul sötétzöld színűek. Magyarországon egyre kevesebb igényt tartanak erre a típusú fenyőfára. Nehezebben lehet díszíteni a levelei hosszúsága miatt, és vigyáznunk kell, mert erősen gyantáznak. Azonban nem hullatja leveleit, jól tűri a meleget, és árkategóriában is kedvező. Tehát ha valaki szereti a nem szokványos formákat, ideális választás lehet karácsonyfának.

Földlabdás változatára jellemző, hogy szinte bármilyen talajon megél. Erősen fényigényes, nem kíván túlzott öntözést. Elviseli a szárazságot, és a száraz levegőt is.

 

Lucfenyő:

Lucfenyő

Karácsonyfaként ez a legelterjedtebb típus hazánkban. Kedvező ára mellett sokan azért szeretik, mert illatával azonnal felidézi a karácsony hangulatát.
A lucfenyő sötétzöld színű, ágai vízszintesen vagy felfelé ívelten állnak. Lefelé szélesedve kúp alakot formáznak. Tűlevelei rövidek és szúrósak, ezáltal a díszítésnél óvatosan közelítsünk az ágakhoz, valamint ügyeljünk, hogy meleg helységben viszonylag rövid ideig tartósak. Érdemes karácsony napján feldíszíteni, hogy minél kevesebb ideig legyen a melegben. Segíthetünk tartósságán, ha folyamatosan biztosítjuk számára a nedvességet, szereti a páradús közeget.
A fokozatos meleghez való szoktatás itt is segíthet.

Földlabdás változata igényesnek mondható, nem igazán szereti a városi klímát. Előfordulásának megfelelően a hegyvidéki éghajlatot és az üde tápanyagban dús talajt kedveli.

 

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!